MER FÖR FLER – för människor med människor i 50 år
I år har Linköpings Stadsmission funnits i 50 år. Det vill vi uppmärksamma och fira på olika vis. Mycket har hänt sedan starten den 15 augusti 1972 och idag består Linköpings Stadsmission av över 20 verksamheter med hundratals anställda och volontärer.
Vårt arbete kan delas in i fyra olika områden:
- Trygg uppväxt
- Skydd och behandling
- Boende och beroende
- Arbetsintegration
Tillsammans möter vi allt fler människor som precis i början av vår historia är i behov utav stöd och hjälp. Där vi strävar efter att kunna fortsätta vårt arbete så länge som det behövs.
70 – OCH 80 – TALET
1970. Året då en ung socionomutbildad kvinna, Margareta Lysén, började en tjänst som ungdomskonsulent för Linköpings stift. Med ett stort driv för frågor om beroendeproblematik nådde hennes engagemang dåvarande domprosten i Linköping, Sven Ingebrandt. Senare höll Sven ett intresseväckande och engagerande föredrag om behovet av insatser för människor med alkohol- och narkotikaproblem och vad för arbete som skulle kunna inledas för att hjälpa dessa personer.
1971. Efter Sven Ingebrandts föredrag skickades det ut en skrivelse till alla kyrkliga och frikyrkliga församlingar. Förslaget mötte stort gehör och den 15 november 1971 bildades stiftelsen Linköpings Stadsmission.
1972. Året då Linköpings Stadsmission öppnade sina dörrar på Nygatan 5 i Linköping. Det besökarna fick var mat, kläder och skor. Gensvaret var stort och besöksantalet uppgick under de första två åren till 575 personer.
1984. Det året Linköpings Stadsmission genomgick en stor förändring – organisationen gick från att vara en stiftelse till att bli en ideell förening.
AKTUELLA VERKSAMHETER
Basbehov och rättighetsarbete:
- Serveringen och Prylboden
Skydd och behandling:
- Rådgivningsbyrån (Kyrkornas byrå) och Sputnik (ungdomsverksamhet)
90 – OCH 00-TALET
1993. Oasen HVB öppnade upp sina portar för de kvinnor som var i behov utav akut stödhjälp. Oasen var ett så kallat “Halvägshus” i centrala Linköping. En fristad för kvinnor med beroendeproblematik. Här fick får de omvårdnad i en hemtrevlig och personlig miljö.
2004–2005. Stödboenden Götgatan och Valhallagatan öppnades. Barn- och ungdomsverksamheten flyttar in till Villa Ådala.
2010. På uppdrag av kriminalvården öppnades ett behandlingshem för fängelsedömda män på Mariagården i Vadstena. I Linköping gick restaurang von Dufva över till Stadsmissionens regi och arbetsintegration påbörjades.
2011. På uppdrag från Motala kommun påbörjade arbetet med att bedriva boendestöd för människor med drog- och alkoholproblematik.
AKTUELLA VERKSAMHETER
Basbehov och rättighetsarbete:
- Villa Ådala, Diakonijouren och Vardagssvenska för invandrare
Skydd och behandling:
- Kyrkornas Byrå, Kontaktcentrum, Oasen HVB och Mariagården
Boende:
- Götgatan och Vallhallagatan
Arbetsintegration:
- Restaurang von Dufva och Second Hand – Tornby
NUTID
Under de senare åren har Linköpings Stadsmission fått förtroendet att driva många verksamheter på framförallt Linköpings kommuns uppdrag men också många andra kommuner i Sverige liksom Kriminalvårdens. 2020 påbörjades arbetet med att etablera Stadsmissionen i Norrköping vilket möjliggjordes genom ett treårigt investeringsbidrag från Norrköpings pastorat.
Dagligen möter vi människor som lever i någon form av utsatt livssituation. Vi jobbar med samhällsproblem inom hemlöshet, beroendeproblematik, arbetslöshet, våldsutsatthet, psykisk ohälsa, ensamhet och fattigdom.
Vi på Linköpings Stadsmission präglas utav hög professionalism där vi genom tillgänglighet och samverkan arbetar med att stärka den enskilda människan, förbättra hela livssituationen och stötta till egenmakt genom social omsorg och socialt företagande.
AKTUELLA VERKSAMHETER
Basbehov och rättighetsarbete:
- Villa Ådala, Unga Forum, Öppen Verksamhet och Linköpings Stadsmissions Matcentral
Skydd och behandling:
- Kontaktcentrum, Oasen HVB och Skyddat boende med barnrättsperspektiv
Boende:
- Götgatan, Vallhallagatan, Ödegårdsgatan och Stjärnorpsgatan
Arbetsintegration:
- Restaurang von Dufva, Stadsmissionens Café, Second Hand – Tornby, Second Hand – Mirum och Second Hand – Spiralen
Kontaktuppgifter
Stadsmissionens nyhetsbrev
Välj de områden du är intresserad av.