Fattigdom i vårt moderna samhälle– Stadsmissionens operativa chef Peder Barrling berättar hur vi arbetar med frågan
Den här veckan belyser vi i vår kampanj temat Fattigdom. Pandemin har gjort att många som redan hade det svårt ekonomiskt har fått det ännu sämre. Det kan innebära att människor inte har mat på bordet hela månaden, inte kan erbjuda sina barn fritidsaktiviteter eller ge dem kläder i rätt storlekar vartefter de växer. En del riskerar att hamna på gatan när räkningarna månad efter månad inte kan betalas. Över 20 000 barn i Östergötland lever i ekonomisk utsatthet och flertalet av dessa familjer stöttar vi på olika sätt. Vi tar tillfället i akt att presentera Stadsmissionens operativa chef Peder Barrling. Hur Stadsmissionen arbetar med fattigdom och basbehov är en fråga som ligger Peder varmt om hjärtat.
Hur ser läget ut för många av de människor och barn som lever i fattigdom i Östergötland?
Situationen är mycket besvärlig för dessa individer och den har senaste året förvärrats drastiskt för väldigt många. Familjer vi möter i våra verksamheter känner en tydlig oro över att maten hemma inte kommer att räcka månaden ut. Utifrån Covid så har andelen människor som också hamnat i arbetslöshet ökat under 2020, vilket gjort att fler hamnar i fattigdom. Detta trots vårt moderna samhälle. Barn ska inte behöva växa upp i fattigdom under 2020-talet i Sverige.
”Barn ska inte behöva växa upp i fattigdom under 2020-talet i Sverige”
Det akuta läget handlar ofta om långa handläggningstider för till exempel A-kassa eller att man hamnat långt utanför arbetsmarknaden och är beroende av försörjningsstöd.
Vad gör Stadsmissionen för att hjälpa dessa människor?
Stadsmissionen stöttar individer på en rad olika sätt. Vi jobbar till exempel långsiktigt med förändringsarbete och genom våra sociala företag är målet att människor ska kunna ta sig från utanförskap och bidragsberoende till egen försörjning. Genom Stadsmissionens matprenumeration har vi chans att stötta med den mer akuta situationen. Här har individer möjlighet att ansluta sig utifrån vissa kriterier och regelbundet ta del av en matkasse för att mätta sig och sin familj. Mat är en mycket central del av Stadsmissionens olika verksamheter där mat i magen (basbehov) är en grundläggande förutsättning för att kunna fatta kloka beslut om sin livssituation. Stadsmissionen kan från tid till annan också erbjuda akutstöd i form av matlådor men även ibland presentkort för inköp av mat och även kläder i våra egna Second Handbutiker som förnärvarande finns i Linköping och Norrköping. Stadsmissionen samverkar även med andra organisationer, te x Svenska Kyrkan och Pastoraten i Norrköping och Linköping där vi tillsammans kan koordinera vissa insatser till olika individer och familjer.
Hur kan man som privatperson eller företag hjälpa till?
Vi är i stort behov av att kunna hålla vårt matprogram och våra stödverksamheter levande och behöver därför ekonomiska gåvor för att kunna fortsätta att stötta människor som lever i utsatta livssituationer i våra städer. Man kan också hjälpa till som volontär och vara med och dela ut matkassar eller hjälpa till i våra Second Handbutiker. Har du kläder och prylar i gott skick som du inte längre behöver så tar vi gärna emot det som gåvor till våra butiker. De bidrar till våra sociala företag och kläderna kan gå till människor i akut utsatthet.
För företag har vi olika typer av samarbetsprojekt och paketlösningar. Vi har ett 90-konto vilket betyder att Svensk Insamlingskontroll kontrollerar att insamlingen sköts ansvarsfullt och att pengarna går till ändamålet utan oskäliga kostnader. Det här en utmaning vi inte klarar ensamma, tillsammans gör vi skillnad!
Swisha en gåva till 900 87 80, märk den med ”JagSer” eller använd vårt gåvobankgiro: 900–8780. Du kan även bidra genom att bli månadsgivare.
Tack för din gåva.
Peder Barrling, operativ chef Stadsmissionen i Östergötland
Kontaktuppgifter
Stadsmissionens nyhetsbrev
Välj de områden du är intresserad av.