Vi får många frågor från människor som vill hjälpa de som flyr krigets Ukraina. Här har vi svarat på de vanligaste. 

Linköpings Stadsmission och Stadsmissionen i Norrköping arbetar lokalt i Östergötland med människor i utsatthet. Vi möter människor i kris, människor som lever i hemlöshet, fattigdom, psykisk ohälsa, missbruk och våldsutsatthet. Vi har lång erfarenhet av att möta och stötta människor i asylprocessen, som kommit hit på flykt från krig och konflikter. Vi har däremot ingen internationell verksamhet.

Vi möter nu flyktingar från Ukraina och samtidigt fortsätter vi så klart att arbeta med de människor som kommer till oss varje dag. Vi märker att situationen i Europa skapar oro och väcker minnen. Vår personal har stor erfarenhet av att möta människor i utsatta livssituationer.

Har ni någon insamling av kläder och saker till Ukraina?

Nej, vi skickar inga kläder eller saker till Ukraina. Vi tycker att det är väldigt fint att se den solidaritet som bland annat manifesteras i privata klädinsamlingar, och är glada att det finns organisationer som bistår människor med kläder och andra förnödenheter vid gränsen.

Vi samlar som alltid in kläder till våra verksamheter, och just nu förbereder vi oss för en ökad tillströmning av människor som behöver såväl kläder som annat. På våra gåvomottagningar tar vi emot saker och kläder som är hela och rena. Allt som skänks sorteras för att hamna där de gör bäst nytta. Mycket delas ut till besökare, däribland flyktingar från Ukraina och annat säljs i våra Second Hand-butiker vars intäkter går till vårt sociala arbete. Alla gåvor gör alltså nytta för människor i utsatthet på ett eller annat sätt, och kommer det människor hit på flykt från krigets Ukraina får de hjälp med kläder och hygienartiklar.

Kan jag hjälpa till?

Vi är många som känner oro och frustration just nu. Vi vill göra något för Ukrainas folk och vill ge stöd på så många sätt vi bara kan. De stora internationella krisorganisationerna har snabbt kommit igång med sitt arbete på plats i och omkring Ukraina. Vi ser också många privata insamlingar av kläder, mat och andra förnödenheter som skickas till det krigsdrabbade området.

Linköpings Stadsmission och Stadsmission i Norrköping arbetar här i Östergötland.  Vi har verksamheter i Linköping, Motala och Norrköping.  Just nu behöver vi hjälp på flera sätt från er som vill engagera er lokalt så att vi kan förbereda oss för att bistå människor som kommer hit  samtidigt som vi arbetar vidare för andra människor i utsatthet.

Vi behöver pengar för att kunna bedriva vårt arbete och samtidigt rusta för att göra mer för fler. Läs mer här 

Vi behöver samarbeta med företag och organisationer för att på bästa sätt rusta oss för de utmaningar som väntar med anledning av kriget i Ukraina och det försämrade säkerhetspolitiska läget. Kontakta företagsansvarig här: lasse.fredriksson@linkopingsstadsmission.se

Vi behöver volontärer, både i vårt vardagliga arbete och som beredskap för att ta emot människor på flykt. Håll utkik efter kommande uppdrag. Läs mer här

Tack för ditt engagemang, tillsammans hjälps vi åt!