Matfattigdomen i Sverige är ett faktum
I samband med Coronapandemin har antalet människor som söker sig till Stadsmissionen eskalerat. Det finns ett ökat behov hos barnfamiljer, vuxna och äldre. Det är en stor oro kring livssituationen som man vill prata om, eller så behöver man materiella stödinsatser så som mat, hygienartiklar eller andra basbehov.
“Vi möter allt fler barn i ekonomisk utsatthet som inte kan äta sig mätta i slutet av månaden. Under rådande tider med den pågående pandemin har behovet eskalerat och människor vi inte tidigare träffat på Stadsmissionen söker sig nu till oss”, berättar Sanna Detlefsen, direktor för Linköpings Stadsmission.
Det är människor som av olika anledningar hamnat i matfattigdom, barnfamiljer, pensionärer, arbetslösa eller hemlösa. Under senaste tiden är det också familjer som blivit ekonomiskt drabbade av pandemin på grund av uppsägningar och arbetslöshet eller hamnat mellan stolarna på grund av långa handläggningstider för till exempel sjukersättning.
”Vi är helt övertygade om att skapa verksamhet kring mat kommer att vara en viktig del för Stadsmissionen framöver. Många tror att alla i Sverige har mat på bordet. Vi vet att det inte är så.” säger Sanna Detlefsen, direktor på Linköpings Stadsmission.
Att stadsmissionerna delar ut mat är i sig inte nytt, snarare är det en av de traditionella verksamheterna. Osäkerheten kring tillgång av mat har ökat markant mellan åren 2008 till 2020 och ses nu som ett akut hälsoproblem. Matbristen har stor inverkan på bland annat psykisk ohälsa, förmågan att hantera kronisk sjukdom och spädbarnsdödlighet. Den svenska situationen kring matfattigdom är alltså inte unik. Men att den drabbar ett land med så höga välfärdsambitioner som Sverige är anmärkningsvärt.
Stadsmissionerna möter människor som lever i akut och reell ekonomisk fattigdom. Det är människor som av olika anledningar hamnat i matfattigdom – barnfamiljer, pensionärer, arbetslösa eller hemlösa. Hos Linköpings Stadsmission får man hjälp till mat genom en måltid eller subventionerad mat i form av presentkort. 70 % av de personer som Stadsmissionen stöttar med mat lever på försörjningsstöd – vissa har gjort det under 15 år eller mer – eller tillhör de som ”fallit mellan stolarna” och inte fått det stöd som de har rätt till. Detta är människor med svenskt personnummer som har rätt till det svenska välfärdssystemet.
“Vi möter allt fler barn i ekonomisk utsatthet som inte kan äta sig mätta i slutet av månaden.” säger Sanna Detlefsen, direktor för Linköpings Stadsmission.
Mer än 20 000 barn i Östergötland lever i familjer som varje dag kämpar med ekonomisk utsatthet. Detta innebär att de inte har råd med det allra nödvändigaste som mat, kläder och boende. Dessa barn har lätt att hamna i utanförskap och har inte samma möjligheter till en meningsfull fritid som barn från familjer med stabilare ekonomi. Barn påverkas också av föräldrarnas oro för ekonomin och den osäkerhet som det innebär att leva utan marginaler.
Hjälp oss att hjälpa dessa människor.
Malin Karlsson
GÅVOBANKGIRO
900-8780
Om ni skänker monetära medel till detta område…
…hjälper ni människor som inte har mat på bordet att stilla sin hunger
…hjälper ni människor som inte har råd att åka på aktiviteter att skapa minnesvärda stunder
…hjälper ni människor som inte har kläder, hygienartiklar och andra nödvändigheter att förse sina grundbehov
INVESTERA I ETT MÄNSKLIGARE SAMHÄLLE!
Med ert stöd kan vi hjälpa fler utsatta medmänniskor till att känna hopp och egenmakt i Linköping och närliggande kommuner. Vi jobbar för att utmana och komplettera samhället. Utmana genom att lyfta de frågor som behöver pratas mer om, lyfta de röster som inte annars hörs. Komplettera genom att fånga upp de människor som ofta faller mellan stolarna i samhällets strukturer.
I vårt arbete sätter vi alltid deltagarnas enskilda behov i fokus. Vi vill att alla ska känna sig delaktiga i samhället och att alla människor ska ses med lika värde.