I Stadsmissionens värld möter vi dagligen människor som lever i utsatta livssituationer. Vi hör deras berättelser och finns där för dem på de sätt vi kan. Det är inte alltid så lätt för de själva, oss eller allmänheten att förstå varför saker blev som de blev och vilka faktorer som ligger bakom att man hamnat där. Vi har försökt att bryta ner det vi ser på ytan och dykt ner i några frågor som förhoppningsvis får oss att förstå bättre. Stadsmissionens enhetschef Annelie Johansson möter dessa klienter i våra öppna verksamheter.
Vad ser du för generella orsaker till att människor hamnar utanför?
-Många människor som vi möter har haft svårigheter sedan de var små. Det har ofta varit missbruk samt bråk och stök inom familjen som har gjort att individerna fått en otrygg uppväxt. Det leder ofta till psykisk ohälsa och annan typ av problematik. Det följer sedan många genom livet om man inte får hjälp och gör att utmaningar blir svåra för dem att hantera.
-Många barn har också diagnoser såsom ADHD eller autism och får inte rätt hjälp från början. De hamnar lätt snett och hittar inte sin plats i samhället. Då är det lätt att lockas av droger och osunda relationer som en flykt i vardagen.
”I dagens samhälle är det inte alltid så lätt att passa in när du är annorlunda”
-För andra kommer kriser senare i livet. Att allt kastas om och de har inte själva förmågan att ta sig ur situationen. Det kan vara en skilsmässa som blir starten till ensamhet, missbruk, depression och ekonomiska svårigheter. Att be om hjälp då kan vara ett allt för stort steg och de hittar då andra mer destruktiva vägar ut ur problemet eller fastnar i utanförskapet.
-Vi människor har olika stor medfödd skörhet och det är olika hur vi orkar med olika saker. En del hamnar lätt i negativa tankemönster medan andra skakar av sig problemen snabbare. I dagens samhälle är det inte alltid så lätt att passa in när du är annorlunda. Jag anser att vi som är fungerande då får ta ett större ansvar och hjälpa de som är i behov av hjälp.
Många upplever att de saknar tillit till socialtjänsten och inte får den hjälpen de behöver och har rätt till, vad beror det på?
-Många individer vi möter har levt i utanförskap länge. De har inte kraften som krävs för att stå upp för sig själva och sina rättigheter. En del förklarar det så att de hellre lägger sig i en trappuppgång och sover än att orka ta de steg som krävs för att få långsiktig hjälp. En del har haft kontakt med många instanser redan och har inte orken att ta upp sin historia igen. Många upplever också sig själva som längst ner i rang och känslan är ofta att andra ser ner på dem och upplevs dömande. Då pratar vi inte främst om myndighetspersoner utan om människor i individens omgivning. Många har upplevt hårda ord som att man får skylla sig själv och att man redan har fått sina chanser. Att då gå emot den känslan och stå på sig är svårt. Skamkänslan är ofta väldigt stark och man ser rakt igenom att de tror att de inte är värda något. De skäms för att de har hamnat där de är. Det är något som vi jobbar mycket med på Stadsmissionen, att människor ska förstå sitt eget värde.
”Man ser rakt igenom att de tror att de inte är värda något. De skäms för att de har hamnat där de är”
-I Sverige krävs det en hel del eget ansvar av individen för att få den hjälp som erbjuds. Det kan till exempel innebära att vara drogfri för att få en lägenhet. För att ha ett eget boende krävs också att du ska kunna betala räkningar, ta hand om dina sanitära behov och inte störa grannar. Rimligt kan man tänka, men i verkligheten är detta inte så enkelt. Alla har inte kraften eller vet hur man gör. Till exempel att ta sig ur ett missbruk kräver stor motivation och också oftast hjälp från andra. För att någon ska hitta motivationen måste de se att de själva är värda det liv som de kan leva nyktra. Det behöver finnas hopp för framtiden. Många gånger behöver flera områden i individens liv behandlas samtidigt för att det ska bli hållbart i längden.
Vilka verktyg behövs för att kunna hjälpa dessa individer?
-På Stadsmissionen jobbar vi mycket med relationen till våra klienter. Många kommer hit utan någonting och vi börjar med att kartlägga, utreda och bygga relation för att se hur vi kan hjälpa dem vidare. Många som kommer hit har inte allt det som krävs i ett modernt samhälle såsom telefon, bank-id och legitimation. Det är svårt att söka stöd utan det och för många är steget stort och man har svårt med alla papper samt all hantering av ansökningar osv. För oss är det många gånger ett detektivarbete, och det gäller att veta vem man ska prata med för att få tillgång till olika insatser.
-Vi vill jobba med individerna och få dem att förstå att de är värda något bättre och att de inte ska nöja sig med den levnadsstandard de idag har. Många brister i förmågan att ta egna kliv och de behöver lära sig att vissa saker måste man göra. Många av dessa individer har fått flertal chanser tidigare i livet, men det spelar ingen roll hur många chanser du får om du inte har förmågan att ta vara på dem. En chans för någon kan bli en börda och stress och istället tynga ner. De saknar en massa saker som behövs för att kunna ta den där chansen och det är det som vi försöker att hjälpa dem att bygga upp.
”De saknar en massa saker som behövs för att kunna ta den där chansen och det är det som vi försöker att hjälpa dom att bygga upp.”
Vi hjälper dem in i systemet igen och de kan luta sig mot oss. Många gånger får man vara den peppande medmänniskan som säger, -nu håller vi i och kämpar på. Det spelar ingen roll hur du hamnat här, du har fortfarande rättigheter och vi ska hjälpa dig få tillgång till dem.
-Många individer idag har mist sin tillit till myndigheterna. Vi vill vara bryggan mellan klient och till exempel polis och socialtjänst som vi har en jättebra relation till idag och något vi värdesätter högt. Ibland kommer handläggarna ut till oss för att möta individerna i den miljön där de känner sig trygga eller att vi kopplar upp oss på länk nu i pandemitider.
Vi finns till som ett komplement till samhällets trygghetssystem och vi ger aldrig upp! Vi tror att alla människor har möjligheten att få ett bättre liv om de själva vill och vi hjälper dem på vägen.
Stadsmissionens enhetschef Annelie Johansson
Stadsmissionens verksamheter erbjuder olika typer av stöd för människor i utsatta livssituationer. Vi driver till exempel två olika öppna dagverksamheter i centrala Linköping dit människor kan komma för gemenskap, mat och rådgivning. Kontaktcentrum finns för den lever i utsatthet som hemlöshet, beroende, psykisk ohälsa eller har andra sociala problem. Crossroads vänder sig till utsatta EU-medborgare och tredjelandsmedborgare som har uppehållstillstånd i ett annat EU-land och som lever i fattigdom och hemlöshet i Linköping. Varje torsdag kväll är Stadsmissionshälsan öppen för enklare vård och hälsorådgivning. I övriga städer i Östergötland erbjuder Stadsmissionen boendestödjare som arbetar uppsökande. På sikt planeras fler öppna verksamheter i Östergötland.
Kontaktuppgifter
Stadsmissionens nyhetsbrev
Välj de områden du är intresserad av.