Ana-Maria Beznea, Projektsamordnare på Crossroads
”På Crossroads möter vi huvudsakligen Eu-medborgare från Bulgarien och Rumänien. I samband med Corona-krisen möter vi även fler svenska hemlösa och ensamkommande unga.”
Till Crossroads kommer många olika människor för att få en måltid, duscha, tvätta sina kläder, ladda telefonen, få samhällsinformation eller för att delta på någon av våra workshops där vi fokuserar på olika teman.
”Vi ser just nu ett ökat behov och en förändrad målgrupp som behöver vårt stöd. Störst är behovet av mat och att prata med någon som verkligen lyssnar. Människor vi möter är oroade för många saker då framtiden är ännu mer oviss än vanligt.”
EU-medborgare som kommer till Sverige gör det för att deras levnadsförhållanden i sitt hemland är så fruktansvärda att de inte vet hur de skulle klara sig annars. Det är strukturella hinder i samhället som gör att EU-medborgare tvingas söka sig till andra länder för att tjäna pengar som deras familjer kan leva på.
”Ingen vill lämna sin familj, sina små barn, för att resa till ett land där man får bo i kylan utomhus i ett tältläger. Ingen vill det, men de har inget val.”
Samhällets strukturer klarar inte av att fånga upp de som lever i utsatthet. Många har flera barn eller äldre släktingar att försörja. De bidrag de får när de inte kan hitta ett jobb, räcker inte ens till mat och hyra, och absolut inte till att flytta hala familjen till en annan stad för att försöka starta upp ett nytt liv med mer möjligheter.
”En kvinna berättade för mig att hon inte kunde amma sitt barn och var tvungen att köpa ersättning. Efter att hon köpt det hade hon inte råd med hyra eller mat till resten av familjen.”
Ofta gäller detta människor som bor långt ute på landet där de måste ta sig långa sträckor för att ha möjlighet till jobb eller utbildning, vilket gör att det minskar deras chanser att ta del av detta. Det råder stor arbetsbrist i deras hemländer och många jobbar svart.
”Det är ingen som vill jobba svart, de vill ha fast jobb och betala skatt. Tyvärr så ser inte samhället ut så där de kommer ifrån, det är väldigt korrupt och företag är väldigt begränsade de också. Arbetsgivaravgifter har ökat drastiskt de senaste åren, vilket inte gör situationen bättre.”
Flera av våra deltagare har nu lyckats ta sig hem till sitt hemland för att möta upp sina familjer i dessa kristider. De har inte tjänat så mycket pengar som de hade tänkt innan hemresan, vilket gör att de inte kommer kunna försörja sina familjer så som de tänkt.
”Det är inte ovanligt att man bor 10 personer i ett rum där de kommer ifrån. Även här i Sverige där de bor i tältläger bor de väldigt tätt och har de svårt att ta hand om sin hygien. Det har extra stora effekter just nu under Corona-krisen.”
Genom att stötta Stadsmissionen hjälper du oss att förse EU-migranter och alla våra andra besökare med hygienartiklar så att vi kan minska smittspridningen.
Linköpings Stadsmission försöker på många olika sätt att möta de behov som uppstår i samband med de samhällsförändringar som Corona-krisen innebär. Ett ökat behov av sociala stödinsatser innebär att Stadsmissionens verksamheter behöver trappa upp så att vi kan hjälpa alla som behöver det. Hjälp oss hjälpa – Engagera dig som volontär eller stötta oss genom att Swisha en gåva till 900 87 80 med märkningen ”JAGVILLBIDRA”.
Tillsammans skapar vi ett mänskligare samhälle.
Kontaktuppgifter
Stadsmissionens nyhetsbrev
Välj de områden du är intresserad av.