PRESSMEDDELANDE

KONFERENS OM ATT STÄRKA BARNS RÄTTIGHETER PÅ SKDYDDADE BOENDEN

Stadsmissionen och Bris har under tre år samarbetat för att förbättra livssituationen och stärka rättigheterna för de barn som tvingas fly från våldet i sina hem till ett skyddat boende. Nu på torsdag är det dags att dela resultat och kunskap i en digital konferens. Hittills har över 700 personer anmält sig för att lyssna till föreläsningar och reflekterande paneler med experter, politiker, jurister och forskare. Jämställdhetsministern Märta Stenevi inledningstalar.

”JAG VILL BERÄTTA SÅ ATT INGET ANNAT BARN SKA BEHÖVA HA DET SÅ HÄR”
(citat från barn i Stadsmissionen och Bris rapport ”Min tur att berätta, barns röster om att leva med våld”)

Stadsmissionen och Bris vill under en förmiddag lyfta nödvändiga förändringar i form av kunskap, rutiner och lagförslag för att förbättra livssituationen och stärka rättigheterna för de barn som är på flykt från det livsfarliga våldet. Barn upplever idag att de inte har någon att berätta för om sin utsatthet, eller att de har försökt berätta men att ingen riktigt lyssnar. Alltför ofta saknas professionell vård, utbildning, lek och meningsfull fritid. Under hela konferensen finns barnens berättelser om hur det är att uppleva våld hemma, och önskemål om hur skyddade boenden kan förbättras.

Vi har under dessa tre år lärt oss mycket om hur verkligheten faktiskt ser ut för dessa barn och vilka brister i både kunskap och strukturella förutsättningar som kan vara orsaker. Det gör oss otroligt glada över att så många anmält intresse för att dela denna förmiddag med oss och tillsammans verka för att förbättra situationen och stärka barns rättigheter i skyddat boende! Sara Liljegren, projektledare ”Barns rätt i skyddat boende”

Medverkande i programmet är bland annat Jämställdhetsministern Märta Stenevi, Fredrik Lundh Sammeli – ordförande i justitieutskottet, Sanna Detlefsen – vice ordf Sveriges Stadsmissioner, Magnus Jägerskog – generalsekreterare Bris, Margareta Hydén – genusforskare, Ann-Charlotte Munger – Tema Barn på Linköpings Universitet, och Malin Rekke – psykolog Bris och Sara Liljegren – projektledare och enhetschef vid Linköpings och Norrköpings Stadsmission.
Moderator är Linus Torgeby, bland annat känd från podden Barnrättssnack.

Konferensen sänds digitalt torsdagen den 6 maj kl 9.00-12.00.
Anmäl dig till konferensen här: 6maj.eventreg.se

För mer information kontakta:
Sara Liljegren
Projektledare Barns rätt i skyddat boende
Enhetschef Linköpings Stadsmission
sara.liljegren@sverigesstadsmissioner.se
Tel 0724-50 60 61

I projektet ”Barns rätt i skyddat boende” kombineras Stadsmissionens kunskap om våldsutsatthet och skyddade boenden med Bris kunskaper om barn, trauma och återhämtning. Projektet genomförs i samarbete med forskare på Tema Barn vid Linköpings Universitet och finansieras av Svenska Postkodlotteriet.