Stadsmissionen möter jämställdhetsministern
Åsa Lindhagen
“Stadsmissionen bedriver en ovärderlig verksamhet och det visar sig verkligen under coronapandemin. Våld är en viktig orsak till hemlöshet bland kvinnor och en vanlig erfarenhet i de socialt sårbara grupper som Stadsmissionen når genom sitt breda arbete, säger jämställdhetsminister Åsa Lindhagen.
Under eftermiddagen diskuterade Stadsmissionen några av våra hjärtefrågor i ett digitalt möte tillsammans med representanter från arbetsdepartementet, socialdepartementet och jämställdhetsminister Åsa Lindhagen. Vi pratade om barnrättsperspektivet och om barns rätt till professionell vård och behandling vid konsekvenser av våld, men också om vikten av en nationell rättssäkerhet för våldsutsatta kvinnor som lever med olika former av beroendeproblematik. En målgrupp som idag glöms bort vid riktade satsningar till våldsutsatta kvinnor.
“Stadsmissionens dragning var den skarpaste, mest informativa och välgrundade jag hört på år och dag” Ola Florin, kansliråd på Socialdepartementet.
Konsekvenser när barnrättsperspektivet saknas i lagstiftningen
I projektet Barns rätt i skyddat boende har Stadsmissionen tillsammans med Bris kontaktat barn som tidigare bott på skyddat boende för att höra deras röster. När barn själva berättar om sin situation före och under sin tid på skyddat boende efterfrågar de kompetent vård och behandling för konsekvenser av det våld de på olika sätt varit utsatta för. De saknar idag fokus på sitt mående, sina rättigheter och sina behov. Ständigt överskuggar föräldraperspektivet barnrättsperspektivet.
”Det måste vara samhället som genom lagstiftning och krav på insatsers kvalitet och innehåll sätter nivån för vilken vård barn ska få efter att ha upplevt och utsatts för våld. För att detta ska bli möjligt krävs, som vi ser det, ny lagstiftning för att systemet ska förändra sin syn på barns rättmätiga behov”, berättar Catarina Berndtsson, tf områdeschef Boende och Beroende/Skyddat boende, Göteborgs Stadsmission.
Stadsmissionen anser därför att följande förändringar krävs:
- Lagstiftning som tar hänsyn till barns rättmätiga behov
- Krav på insatsers kvalitet och innehåll
- Definiera vad ett skyddat boende är i socialtjänstlagen
Obearbetad våldsutsatthet leder ofta till att våld och kriminalitet går i arv. Vi måste därför på allvar börja prioritera barns rätt till ett liv i trygghet och möjlighet till att bearbeta våldsupplevelser.
Nationell rättssäkerhet för kvinnor med beroendeproblematik
Trots att så många som 90% av kvinnor med olika former av beroendeproblematik har upplevt våld finns inte dessa kvinnor med bland riktade satsningar till våldsutsatta kvinnor. I dagsläget tar endast ett fåtal skyddade boenden i Sverige emot kvinnor med aktiv beroendeproblematik.
”Ofta är det våld och PTSD (posttraumatiskt stressyndrom) som gör att kvinnor återfaller i ett beroende eftersom det lindrar trauman och våldsupplevelser”, menar Caroline Karlsson, verksamhetsområdeschef på Oasen HVB. Kombinationsbehandlingen COPE har visat sig ge hållbara resultat, där våld, trauma och beroende behandlas samtidigt.
Stadsmission anser därför att följande förändringar krävs:
- Riktade statliga medel till kvinnor i beroende som behöver skydd
- Krav på kompetens om samsjuklighet, screena ALLTID för PTSD
- Rätt till rätt vård/insats. Kombinationsbehandling är ett grundkrav
- Enkönad avgiftning och HVB-vård med hänsyn till skyddsbehov
- En huvudman (regionerna), samordning mellan alla parter
Fakta om PTSD (posttraumatiskt stressyndrom), en dold kvinnosjukdom
-Ungefär dubbelt så hög förekomst bland kvinnor jämfört med män
-Sexuellt våld är den vanligaste orsaken
-Många har erfarenhet av prostitution
-PTSD hos kvinnor med beroende blir sällan upptäckt
-Även om diagnosen upptäcks behandlas den nästan aldrig
-Obehandlad PTSD gör att beroendebehandlingar misslyckas
Resultat: problematiken leder till en rundgång med mänskligt lidande och höga kostnader som följd
Medverkande från Stadsmissionen under Skypesamtalet:
- Sanna Detlefsen: Vice ordförande Sveriges Stadsmissioner,
Direktor Linköping Stadsmission och Stadsmissionen i Norrköping - Caroline Karlsson: Verksamhetsområdeschef Oasen HVB/Skyddat
boende, Linköpings Stadsmission - Catarina Berndtsson: Tf områdeschef Boende o Beroende/Skyddat
boende, Göteborgs Stadsmission - Maria Nilsson: Kommunikatör, Linköpings Stadsmission
Tips
Powerpoint som presenterades under mötet
Trailer: utbildningsmaterialet När det inte räcker Om våld och beroende
Länk till information om projektet Barns rätt i skyddat boende
Länk till Oasen HVB
Kontaktuppgifter
Stadsmissionens nyhetsbrev
Välj de områden du är intresserad av.