Stadsmissionens matbank startar upp i Östergötland – Samverkan möjliggör satsningen
Sveriges Stadsmissioner har länge arbetat med frågan om matsvinn, redistribution av mat och matfattigdom och nu satsar Stadsmissionen på att bygga upp en matbank i Östergötland. Allt för många människor kan inte äta sig mätta hela månaden, samtidigt som mat från producenter slängs. En del företag vill utöver matsvinn också bidra med fullt säljbara produkter som en del i sitt sociala ansvarstagande. Det är grunden till satsningen som just nu är under en uppbyggnadsfas.
-Vår vision är att bygga en matbank i Östergötland som ska förhindra matfattigdom. Vi gör detta tillsammans med andra aktörer och organisationer i Östergötland berättar projektledare Lennart Hansson, Stadsmissionen
Just nu är arbetet i en uppstartsfast och fokus ligger på att lösa lager, transportfrågor och skapa relationer med producenter. Erfarenheter delas med andra organisationer i Sverige som jobbat med frågan över längre tid för att skapa en hållbar struktur för framtiden. Tack vare den erfarenheten samt att samarbetspartners och företag vill hjälpa har vi nu så sakta kickat igång matbanksprojektet i Östergötland.
Ett gott exempel
Vårt senaste tillskott till vårt matbanksprojekt är gåvor i form av 600 paket hjortfärs från Gläntans Viltkött AB. Företaget som säljer högkvalitativt viltkött från närområden i Sverige har tagit ett strategiskt beslut att ta större socialt ansvar. Deras initiativ innebär att de matkassar som delas ut en gång i månaden i Norrköping till människor i ekonomisk utsatthet har kompletterats med kött av högsta kvalitet.
-Vi har tagit ett beslut som innebär att 1% av företagets omsättning ska gå till sociala projekt som hjälper människor i vår närmiljö. Genom att skänka bra mat till människor som lever i ekonomisk utsatthet känner vi att vi kan ge tillbaka till samhället säger Oskar Danielsson, VD Gläntans Viltkött AB.
Detta är ett fint exempel på hur livsmedelsföretag kan jobba med sin sociala hållbarhet och skapa effekt för utsatta individer tillsammans med Stadsmissionen.
Lennart Hansson, Stadsmissionen tar emot leverans från Gläntas Viltkött AB.
Matsvinn som tas tillvara
Sedan tidigare har också Stadsmissionen samarbete med Lidl. När de har varor över i sina butiker som inte kunnat säljas eller problem med till exempel förpackning har vi kunnat använda varorna till frukost och lunchpaket i Stadsmissionens öppna verksamheter. Även Martin & Servera, Haugengruppen och Polfärskt har försett Stadsmissionen med varor som de fått över i sina kedjor eller där förpackningarna till exempel har fått fel tryck.
Restaurangmat går till behövande
I pandemins spår har en del restauranger stått med stora lager av mat som inte kunnat förbrukats inom verksamheten. Innan jul blev Stadsmissionen kontaktade av Vildmarkshotellet som på grund av pandemin fått ett stort antal frysta portioner över. Dessa kunde distribueras ut till Stadsmissionens verksamheter och mätta hungriga människor.
Även Hagströmska gymnasiet sträckte ut en hand och kommer nu att servera överblivna matlådor till Stadsmissionens matbank. Matlådor som inte hämtas ut av elever som studerar hemma levereras till Stadsmissionen och kyrkans verksamheter för att skänka glädje till de som behöver. Tanken är också att leveranserna ska kunna samköras med eleverna som går praktiska utbildningar och samtidigt få möjlighet att träna på distribution och transport.
Samverkan är nyckeln
Att bygga en matbank är ingenting som Stadsmissionen klarar ensamma. Ovan är bara några exempel på samverkan som gör det möjligt. Vi söker nu fler partners i detta arbete. Tillsammans kan vi motverka matfattigdomen i Östergötland och arbeta tillsammans med social hållbarhet.
Vill du veta mer om Stadsmissionens matbank, vill jobba med social hållbarhet tillsammans med oss eller är du intresserad av att donera överflödiga livsmedel?
Kontakta projektledare Lennart Hansson
lennart.hansson@linkopingsstadsmission.se
073-087 30 05.
Läs gärna mer om matbanken här.
Kontaktuppgifter
Stadsmissionens nyhetsbrev
Välj de områden du är intresserad av.