Nytt utbildningsmaterial i nationellt projekt
Våldsutsatta personer med substansbrukssyndrom
Linköpings Stadsmission har tilldelats drygt 7,9 miljoner av Arvsfonden för att utveckla och sprida utbildningsmaterial om våldsutsatta personer med substansbrukssyndrom. Med produktions- och utbildningsbolaget Amphi Produktion samt i samarbete med flera myndigheter och organisationer lanserades utbildningsmaterialet under hösten 2019.
– Stadsmissionen i Linköping har lång erfarenhet av att framgångsrikt behandla våldsutsatta kvinnor med beroendeproblematik. Vår unika kompetens kring detta i kombination med kvinnornas egna berättelser om våldsutsattheten är en mycket viktig del av det utbildningsmaterial som vi nu håller på att ta fram, säger Shora Zamani, ansvarig för utbildningsprojektet som drivs av Linköpings Stadsmission.
Utbildningsmaterialet, som ska innefatta film och pedagogiskt material, kommer att utvecklas tillsammans med målgruppen. Projektet syftar till att utveckla kunskapen om målgruppens livssituation.
– Äntligen lyfts denna viktiga fråga. Vi ser fram emot att få bidra med vår kompetens i detta angelägna projekt, säger Per Ringqvist på Amphi Produktion.
– Sedan 2005 har vi arbetat med att sprida kunskap, öka kompetens och skapa opinion kring just denna målgrupp på vårt behandlingscenter Oasen. Vi tar nu både metodutveckling och utbildning till en ny nivå. I det här projektet fortsätter vi tillsammans med Amphi att lyfta dessa personers behov där stöd, behandling och utbildning ofta är alldeles för bristfällig, säger Sanna Detlefsen, direktor på Linköpings Stadsmission.
Projektet påbörjades hösten 2017 med lansering/spridning av utbildningsmaterialet under hösten 2019/våren 2020. Syftet är att synliggöra målgruppen samt öka kompetensen hos både beslutsfattare och yrkesverksamma.
Linköpings Stadsmission är en idéburen, icke-vinstdrivande organisation, som varken tillhör offentlig eller privat sektor, utan är en NGO (Non-Governmental Organization). Vårt verksamhetsinnehåll styrs av behov hos människor som söker oss, våra uppdragsgivare, eller då Stadsmissionen ser utsatthet som ingen annan uppmärksammar. Vi arbetar med såväl akuta stödinsatser som långsiktigt förändringsarbete.
Vi arbetar för att stärka individens möjligheter att själv ta makten över sin livssituation och därigenom förändra den. Vår vision är ett mänskligare samhälle.
Linköpings Stadsmission är projektägare och står i projektet för projektledning, innehållsutveckling och kontakten med målgruppen och de yrkesverksamma som möter målgruppen.
Amphi Produktion är ett utbildnings- och produktionsbolag verksamt inom kunskapsområdena likabehandling, normkritik och våld i nära relationer. De driver kunskapsutvecklingen inom området våld i nära relationer tillsammans med uppdragsgivare och samarbetspartners. I det här projektet står Amphi för filmproduktion samt framtagandet av det pedagogiska materialet. Läs mer här>>
Vill du veta mer om projektet?
Caroline Karlsson
Beställ utbildningsmaterialet
Filmer och faktablad
Materialet är uppbyggt kring fem olika teman
där varje tema har en egen kortfilm med tillhörande
faktablad. Kortfilmerna är cirka tio minuter långa:
Tema 1: Hanna, att upptäcka våld vid beroende
Tema 2: Maria, normalisering, uppbrott vid beroende
Tema 3: Joel, våldets konsekvenser på hälsan, PTSD
Tema 4: Mette, att fråga om våld vid beroende
Tema 5: Dokumentär om Oasen HVB, att agera, samhällets stöd
Egen ledarhandledning
Denna handledning riktar sig till dig som väljer att själv leda gruppens process. I handledningen för varje tema finns konkreta beskrivningar av hur ni tillsammans kan arbeta med övningarna.
Lästips
“Ordet är mitt – berättelser av våldsutsatta kvinnor i missbruk.” Antologi, Linköpings Stadsmission 2018.
Artikel om Oasens kombinationsbehandling.