PRESSMEDDELANDE
PANDEMIN SLÅR HÅRT MOT VÅLDSUTSATTA PERSONER MED BEROENDESJUKDOM
Personer med beroendesjukdom som utsätts för våld i en nära relation är en särskilt utsatt grupp. Många som söker hjälp vittnar om att de inte blir tagna på allvar och att de skuldbeläggs av myndighetspersoner, vårdgivare och andra hjälpaktörer. Under pandemin har våldet ökat, samtidigt som de fysiska kontaktytorna med samhällets stödfunktioner har suddats ut.
– Förfrågningarna från socialtjänsten har minskat och därmed också antalet placeringar, trots att våldet har ökat. Vi befarar att de våldsutsatta helt enkelt inte kommer i kontakt med socialtjänsten. De får därmed inga placeringar och isoleras i stället i hemmet där de utsätts för våld, säger Caroline Karlsson på Oasen HVB, Linköpings Stadsmissions behandlingshem för kvinnor med beroendeproblematik.
Våldsutsatta personer i beroende särskilt isolerade
Vi har kontaktat andra verksamheter runt om i Sverige som arbetar med våldsutsatta med beroendesjukdom och bilden delas av flertalet av dessa. Många upplever att våldsutsattheten uppmärksammas mindre, samtidigt som det är svårare att få hjälp. Inom socialtjänsten jobbar många hemifrån och fysiska möten har ersatts av telefonmöten. I vissa fall där det redan finns en etablerad kontakt kan det fungera, men för det stora flertalet har det blivit svårare att berätta om sin våldsutsatthet. Samtidigt blir det svårare att ge rätt stöd. Därför är det hög tid att vi pratar om hur vi bäst hjälper de utsatta i en tid utan fysisk kontakt.
Bättre kunskap leder till rätt hjälp
För att ge personal som möter våldsutsatta personer bättre kunskap om hur våld och beroende hänger ihop, lanserar Linköpings Stadsmission och kunskapsföretaget Amphi en ny utgåva av utbildningsmaterialet “När det inte räcker”, nu möjligt att använda på distans via videolänk. Utbildningen består av samtal, övningar och webbutbildning samt fyra kortfilmer regisserade av Ylva Gustavsson och Johanna Paulsdotter Löfstedt.
– Det finns en väldigt snäv bild av vilka det är som utsätts för våld. Genom att gestalta i film kan flera personers historier komma till liv och vi kan se den riktiga bredden av problemen säger Ylva Gustavsson, professor i film och media med inriktning regi på Uniarts, som regisserat två av filmerna.
- Här kan du se hela filmen Hanna, en av fyra filmer i utbildningsmaterialet
- Här kan du se en trailer till samtliga filmer
För att lansera utbildningen bjuder Linköpings Stadsmission och Amphi in till en digital samtalsserie i tre delar. Syftet är att belysa utmaningarna för personer med beroendesjukdom som utsätts för våld i nära relation. Varmt välkomna att delta, klicka på länkarna nedan för att anmäla er.
27 april, 12:00-13:00: Våldsutsatt under pandemin: Vad behöver vi göra för att våldsutsatta personer med beroendesjukdom ska få rätt stöd under och efter pandemin?
11 maj, 12:00-13:00: Socialtjänstens utmaning: Hur kan socialtjänsten nå ut till våldsutsatta personer i beroende under pandemin, och vilka insatser ger effekt?
25 maj, 12:00-13:00: Samverka kring stöd och vård: Hur kan beroendevården, Regionerna och socialtjänsten samverka för att våldsutsatta personer med beroendesjukdom ska få rätt insatser?
För frågor om pressreleasens innehåll, våldsutsattas upplevelser eller utbildningsmaterialet utformning, kontakta presskontakterna nedan:
Caroline Karlsson
Verksamhetsområdeschef, Linköpings Stadsmission
Tfn: 0703-58 98 69
caroline.karlsson@linkopingsstadsmission.se
Narges Ravanbakhsh
För frågor om utbildningsmaterialet När det inte räcker
Utbildare, Amphi
Tfn: 0709- 56 75 06
narges.ravanbakhsh@amphi.se
Shora Zamani
För generella frågor om samtalsserien och projektet
Projektledare, Linköpings Stadsmission
shora.zamani@linkopingsstadsmission.se
Tfn: 070-638 02 04
LÄNKAR
Foton från filmerna till media
Trailer för När det inte räcker
Information om utbildningsmaterialet När det inte räcker
BOILERPLATE
Utbildningsmaterialet När det inte räcker syftar till att genom film, webbutbildning och övningar öka kunskapen om våld i nära relation mot personer med beroendeproblematik. När det inte räcker består av fem filmer, tryckt pedagogisk ledarhandledning och webbutbildning. Med kunskap ökar möjligheterna att upptäcka, agera och möta personer utsatta för våld. Teman som lyfts är:
– Att upptäcka våld
– Normalisering och uppbrott
– PTSD och våldets konsekvenser på hälsan
– Att fråga om våld och beroendeproblematik
– Att agera vid våld och beroendeproblematik.
Den 12 april 2021 lanseras materialet i ny utgåva med ledarhandledning som instruerar gruppledare i att leda grupper över videolänk. Varje tema har fått en egen webbutbildning som deltagare kan göra enskilt för att fokusera inlärningen över videolänk till samtal och reflektioner.
Målgruppen för utbildningsmaterialet är verksamheter som möter våldsutsatta, exempelvis såsom beroendemottagningar, kvinnojourer eller socialtjänster. Materialet kan användas under en utbildning eller ett möte på som en del av en arbetsplatsens kontinuerliga fortbildning.
Materialet ägs av Linköpings Stadsmission och distribueras av kunskapsföretaget Amphi.
Kontaktuppgifter
Stadsmissionens nyhetsbrev
Välj de områden du är intresserad av.