Många stänger ner – Stadsmissionen steppar upp
Detta är en svår tid för alla. Linköpings Stadsmission möter människor som lever i utsatta livssituationer, och vi ser att det är de som redan är utsatta som blir mest drabbade av Covid-19 och de samhällsförändringar viruset för med sig. Vi ser en direkt utsatthet där människor inte har mat eller husrum, vi ser ett ökat missbruk och alkoholvanor. Vi ser att våldsutsatthet i hemmet ökar samt att ofrivillig ensamhet och annan psykisk ohälsa eskalerar.
Stadsmissionen behöver nu prioritera det akuta arbetet för att säkerhetsställa basbehov. Socialtjänsten är redan hårt belastad, många vänder sig då till civilsamhället för att kunna få stöd i sina sociala rättigheter. Många människor Stadsmissionen möter har av olika anledningar tappat förtroendet för sociala myndigheter, vilket gör att vi även här behöver agera som brygga för att de ska få sina sociala rättigheter tillgodosedda.
Familjer, barn och ungdomar
Matfattigdom har ökat i Sverige under det senaste decenniet. Det blir tydligt när skolor stängs ner hur viktig skolmaten är för många barn och ungdomar. Trycket på stödinsatser relaterade till mat växer just nu ytterligare i våra verksamheter.
Att stänga skolor och sociala sammanhang har också stora konsekvenser för barn och ungdomar som lever i dysfunktionella hemmiljöer, där missbruk, våldsutsatthet och annan problematik är en del av vardagen. De mister sin trygga punkt och det nätverk de har utanför familjeförhållanden. I samband med smittspridningen, när människor spenderar mer tid i hemmet bakom stängda dörrar, har missbruk och våldsutsatthet ökat.
Hemlösas situation
De som lever i hemlöshet möter istället en annan problematik. De har ofta inte tillgång till aktuellt informationsflöde och samtidigt svårt att följa rekommendationer avseende hygien eller andra åtgärder för att minska smittspridning. Vissa har svårt att förstå informationen de får till sig.
Växande generell oro
Vi ser en ökad oro bland deltagare i alla våra verksamheter. En oro för att bli sjuk, för föräldrar och anhöriga, för att behöva vara hemma från skolan, för att inte kunna ta sig hem till sitt hemland eller en oro för att få maten och andra ekonomiska resurser att räcka till. Det är människor som lever på redan begränsade resurser, som inte har råd med sjuklönsnedsättningen som det innebär att vara borta från arbetet under en kort eller lång period.
Effekter av ökad social isolering
Många som kommer till Stadsmissionen saknar ett socialt nätverk och lever i utanförskap. Ofrivillig ensamhet är nära sammankopplat med psykisk ohälsa. Det är just nu många som isolerar sig ytterligare. Detta medför att det kommer behövas utökade stödinsatser för att arbeta med psykisk ohälsa, och de effekter som den ofrivilliga ensamheten innebär för individen. Både i ung och vuxen ålder.
På grund av att socialtjänsten överbelastas i samband med att behovet av stödinsatser ökar, riskerar samhället att fler människors sociala rättigheter att utebli och det sociala välfärdssystemet hotas. Civilsamhälle, offentlig sektor och näringsliv måste samarbeta för att ta oss igenom denna kris, tillsammans.
Kontaktperson
Sanna Detlefsen, direktor på Linköpings Stadsmission
0730-33 05 74
Kontaktuppgifter
Stadsmissionens nyhetsbrev
Välj de områden du är intresserad av.