Psykisk ohälsa – Ett växande problem hos unga
Den här veckan belyser vi temat Psykisk ohälsa hos unga. Skolan, som för många barn har varit en trygg punkt har under pandemin ersatts av distansundervisning för flera åldersgrupper. Den sociala samvaron som barn och ungdomar naturligt hamnar i under skolgången har många gånger ersatts av isolering och ensamhet. 1 av 5 barn säger sig uppleva att de inte har en nära vän. Så många som 20 000 barn och unga i Östergötland lever dessutom i ekonomisk utsatthet och har därför inte råd att vara med på aktiviteter med jämnåriga efter skolan eller göra roliga saker med familjen. Många unga som tidigare hade svårt med det sociala spelet har inte heller fått den träning i skolan som behövs. Steget blir nu större att söka sig till vidare utbildning, arbete och inkludering. Oscar Orlenius är verksamhetsområdeschef på Stadsmissionen i Östergötland och jobbar för att hitta lösningar som hjälper barn och unga att må bättre.
Hur kan vardagen se ut för de barn och ungdomar som lider av psykisk ohälsa?
-Att undervisningen delvis är på distans gör att många ungdomar upplever stress och har svårt att hänga med. Stressen kan också bero på att prov och andra uppgifter ofta klumpas ihop till de dagar ungdomarna är på plats på skolan. Generellt upplever vi att många ungdomar känner oro och stress inför framtiden och funderar på som vad ska hända sen. Tankar som att inte komma in på utbildningen, få ett jobb eller göra fel val. Flera av de ungdomar vi möter kan inte få hjälp med läxor och liknande hemifrån vilket leder till en ökad press på att de själva måste klara studierna.
Vi upplever att många ungdomar känner saknad blandat med maktlöshet i att inte kunna träffa anhöriga och vänner. Ensamheten kan vara jobbig att bära samtidigt som isoleringen kan ha öppnat nya dörrar till ett sätt att leva där det är tillåtet att vara osocial och ensam. Detta kan i sin tur ta bort pressen som en del känner.
Vi möter även ungdomar där ekonomin inte räcker till fritidsaktiviteter eller att hitta på saker med sina vänner vilket kan bidra till ökad exkludering och färre sociala sammanhang. Det blir svårt att känna meningsfullhet och tillhörighet.
”Vi möter även ungdomar där ekonomin inte räcker till fritidsaktiviteter eller att hitta på saker med sina vänner vilket kan bidra till ökad exkludering och färre sociala sammanhang. Det blir svårt att känna meningsfullhet och tillhörighet.”
Vad gör Stadsmissionen för att hjälpa dessa ungdomar?
-Stadsmissionen erbjuder basbehov, inkluderande gruppaktiviteter och fritidsaktiviteter, stödjande samtal enskilt och i grupp, läxhjälp samt insatser för att få jobb.
I Linköping erbjuder vi enskilda samtal för att hjälpa ungdomar att sätta ord på sina tankar, känslor och bekymmer men också för att ge stöd och nya perspektiv i en speciell tid. Vi erbjuder även läxhjälp och sociala aktiviteter där ungdomarna, förutom att få hjälp med läxor, även får möjlighet att lära känna nya människor och bli en del av ett sammanhang. Under skollov anordnar vi läger och fritidsaktiviteter. I Norrköping och Linköping har vi även under sommaren ledarskapsträning och integrerande aktiviteter i syfte att få positiva förebilder och sammanhang att växa i som individ.
Vi håller i workshops på olika gymnasieskolor där vi pratar om olika teman som till exempel stress, normer och självkänsla. Vår ambition, förutom att prata om viktiga saker, är att skapa relationer med ungdomarna för att de ska känna tillit och vilja träffa oss igen i andra sammanhang och aktiviteter.
Under sommaren 2021 kommer vi kunna erbjuda över 40 ungdomar i åldern 14–18 år sommarjobb. Sommarjobb är en möjlighet för dessa att trots uppväxt och förutsättningar komma in på arbetsmarknaden och ta ett steg mot att skapa en bättre framtid.
Hur kan man som privatperson eller företag hjälpa till med det akuta stödbehovet?
Vi behöver hjälp för att bedriva verksamhet som kan fånga upp dessa ungdomar. Swisha en gåva till 900 87 80, märk den med ”JagSer” eller använd vårt gåvobankgiro: 900–8780. Du kan även bidra genom att bli månadsgivare.
För företag har vi olika typer av samarbetsprojekt och paketlösningar. Vi har ett 90-konto vilket betyder att Svensk Insamlingskontroll kontrollerar att insamlingen sköts ansvarsfullt och att pengarna går till ändamålet utan oskäliga kostnader.
Det här är en utmaning vi inte klarar ensamma, tillsammans gör vi skillnad!
Tack för din gåva.
Oscar Orlenius, verksamhetsområdeschef
Stadsmissionens barn och ungdomsarbete i Östergötland
oscar.orlenius@linkopingsstadsmission.se
Kontaktuppgifter
Stadsmissionens nyhetsbrev
Välj de områden du är intresserad av.