Hur stöttar Stadsmissionen kvinnor och barn i våldsutsatthet?
Som vi tidigare berättat genomför nu Stadsmissionen en kampanj för att öka medvetenheten kring en rad samhällsproblem. Den här veckan belyser vi Våld i nära relation och det faktum att antalet anmälningar om misshandelsbrott mot kvinnor i nära relation har ökat med 15% sedan pandemin enligt nya siffror från polisen. För att förstå den här utmaningen bättre och också vilket stöd man kan få har vi tagit Stadsmissionens projektledare och enhetschef Sara Liljegren till hjälp.
Hur ser situationen ut för många av de kvinnor och barn som Stadsmissionen möter?
De kvinnor och barn vi möter har ofta många år av våldsutsatthet bakom sig. Förutom skydd från sin våldsutövare behöver de också kvalificerat stöd för att bearbeta det de varit med och för komma vidare i livet. Samtidigt är det svårt av många olika skäl. Barnen kommer som medföljande till sina mammor och det finns oftast ingen som har ansvar för deras rättigheter och individuella behov. De upplever ofta att ingen vuxen pratat med dem om vad de själva upplevt, hur det blivit för dem och vad de behöver för stöd. För mödrarna handlar det ofta om att behöva genomgå rättsliga processer, hantera vårdnadstvister, ansöka om ekonomiskt bistånd och bostad samtidigt som de själva befinner sig i kris. Med andra ord är det för de flesta kvinnor och barn en mycket svår situation som präglas både av våldet och strukturella svårigheter att ta sig vidare i livet.
Vad gör Stadsmissionen för kvinnor och barn som lever i våldsutsatthet?
Stadsmissionen driver skyddat boende med barnrättsperspektiv, där vi jobbar utifrån både kvinnors och barns rättigheter.
För oss är det viktigt att alla har rätt till ett liv fritt från våld och att alla vi möter är egna individer, med egna rättigheter och behov som de ska få stöd i. Vi jobbar därför ur ett helhetsperspektiv där vi stöttar i livets alla delar, mot mål om egenmakt, livskvalité och välmående. För barnen i vårt skyddade boende med barnrättsperspektiv innebär det att trots att barnen inte har egna placeringsbeslut, så gör vi tillsammans med dem en egen stödplan för vad de behöver och vill ha hjälp med under tiden hos oss. Kvinnorna stöttar vi i allt de behöver för ett självständigt liv, samtidigt som vi arbetar med psykoedukation för att de bättre ska förstå våldet de har varit med om och hur det har påverkat dem, samt för att lätta den skuld och skam de ofta känner både gentemot sig själv och sina barn.
Stadsmissionen driver även ett boende för kvinnor med beroendeproblematik där kvinnor från hela landet bli inskrivna för kombinationsbehandling av våld i nära relation och beroendeproblematik. Vi driver även en öppen verksamhet i Linköping dit kvinnor med beroendeproblematik kan komma för samtal, gemenskap och stöd.
Hur kan man som privatperson hjälpa till om man misstänker våld i nära relation?
Alla kan göra något! Självklart ska vi alla hjälpas åt att anmäla om vi misstänker att någon blir utsatt för våld eller att man som barn tvingas uppleva våld i hemmet. Anmäl till socialtjänst eller polis, även om du bara känner en oro eller har en misstanke – tänk på att du som ser det utifrån har mycket större möjligheter att stoppa våldet, än den som blir utsatt! Men det handlar också om att visa att vi ser den kvinna eller barnet vi misstänker far illa och att vi står på deras sida. Att säga hej, att ha ögonkontakt, att fråga hur de har det, att våga fråga igen. Visa att du finns där och bryr dig. Att vi runtom ser människan, står kvar och visar att de är värdefulla kan vara skillnaden som möjliggör för barnet att berätta, eller för kvinnan att lämna. Tillsammans kan vi skapa ett samhälle där alla är värdefulla och våld aldrig är okej, och alla kan vi göra något.
”Tillsammans kan vi skapa ett samhälle där alla är värdefulla och våld aldrig är okej, och alla kan vi göra något”
Vad kan man göra om man själv är utsatt?
Det viktigaste är att man vågar ta steget till att söka hjälp. Du kan börja med att få stöd hos en vän eller någon i familjen. Att ta kontakt med socialtjänst och polisen är nödvändigt för att få hjälp med placering i ett skyddat boende. För råd och stöd kan du kontakta oss via vår chatt, via mail eller via vår telefonlinje.
Vill du vara med och stötta vårt arbete för kvinnor och barn i våldsutsatthet?
Swisha en gåva till 900 87 80, märk den med ”JagSer” eller använd vårt gåvobankgiro: 900–8780.
Du kan även bidra genom att bli månadsgivare.
Sara Liljegren, Projektledare och enhetschef, Skyddat boende med barnrättsperspektiv,
Anhörigstöd 0-20 år samt Familjerådgivning
Kontaktuppgifter
Stadsmissionens nyhetsbrev
Välj de områden du är intresserad av.