Inlägg

PRESSMEDDELANDE: Nationell klädinsamling i samarbete mellan Åhléns och Sveriges Stadsmissioner

Nu startar Åhléns och Sveriges Stadsmissioner “Återanvänd mera”, ett samarbete kring insamling av kläder och inredningsprylar i hela landet. Sakerna går både till människor i utsatthet som kommer till stadsmissionernas verksamheter, och säljs i Stadsmissionens secondhand-butiker, som har arbetsintegration och praktik som yttersta mål och där eventuellt ekonomiskt överskott går till socialt arbete lokalt.

“Återanvänd mera” lanseras nu efter en prövoperiod i samtliga Åhléns-varuhus, från och med den 9 april 2018. Tanken är att uppmuntra kunderna till återbruk av kläder, textilier och heminredningsartiklar, till förmån för miljön och människor i utsatthet. Kläder och prylar ska vara hela och rena, med tanken att de ska kunna återanvändas av en medmänniska.
Stadsmissionerna har sedan länge samlat in kläder och skänkt vidare till behövande. I Stadsmissionens secondhand-butiker säljs kläder och prylar vidare för återbruk. Butikerna utgör också en arbetsplats för människor som länge varit arbetslösa, genom arbetsträning och praktik med handledning och som ger yrkeskompetens. Eventuellt ekonomiskt överskott går till socialt arbete lokalt.

– Vi är mycket glada över detta initiativ, vi har ett stort behov av både kläder och inredningsprylar. Utsattheten i Sverige ökar och vi är väldigt tacksamma för Åhléns och deras kunders hjälp i vårt arbete för människor i utsatthet, säger Marika Markovits, vice ordförande Sveriges Stadsmissioner.

Åhléns och Sveriges Stadsmissioner har haft ett nära samarbete sedan år 2000, där stadsmissionerna erhållit stöd till verksamhet för bland annat människor i hemlöshet och våldsutsatta kvinnor. Under 2017 genomfördes två större kampanjer i samarbete med Sveriges Stadsmissioner, exempelvis kampanjen “En tia till” som uppmuntrade kunder att skänka en tia extra till Sveriges Stadsmissioner. Det resulterade i över 1 miljoner kronor till stadsmissionernas verksamhet.

– Det här är ett steg vi tar dels utifrån att ta ett större ansvar för det vi säljer, dels för ett mer hållbart samhälle, oavsett om du köpt varan hos oss på Åhléns eller hos någon annan. Att vi dessutom har hittat en form för ett fördjupat samarbete med Sveriges Stadsmissioner ligger oss extra varmt om hjärtat då vi har en samsyn i våra värdegrunder, säger Sofia Bothelius, produktions- och hållbarhetschef för Åhléns.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Karin Timm Östlund, Presskontakt Sveriges Stadsmissioner,
tel: 0709-827 830
karin.timmostlund@sverigesstadsmissioner.se

Monica Hultgren, Presskontakt Åhléns,
tel: 070-556 4583
mhu@ahlens.se

 

Om Sveriges Stadsmissioner:
Sveriges Stadsmissioner arbetar för människor som lever i utsatthet och utanförskap i Sverige, och består av de lokala stadsmissionerna i Eskilstuna, Göteborg, Kalmar, Linköping, Skåne, Stockholm, Uppsala, Västerås och Örebro. På Stadsmissionens öppna mötesplatser välkomnas man med en värmande måltid, gemenskap, möjligheten att vila och tvätta sig. Du erbjuds vägledning ut ur din utsatta situation. Vid behov finns specialiserad verksamhet för att komma ut ur den utsatta situationen, såsom terapimottagning, avgiftning, skyddat boende – det ser litet olika ut på olika orter. Stadsmissionen arbetar även med metoder för att komma ur hemlöshet samt arbetsträning för att närma sig arbetsmarknaden. Vi driver olika boendeformer t.ex. skyddat boende och äldreboende.

Om Åhléns:
Familjeföretaget Åhléns grundades 1899 i Insjön och är idag ett av Sveriges starkaste varumärken, med 69 varuhus i Sverige och internethandel via åhléns.se. Vi är varuhuset som erbjuder en smart mix av prisvärda produkter på ett inspirerande, enkelt och lättillgängligt sätt. Åhléns omsätter 4,8 miljarder och 3 000 skickliga medarbetare möter 80 miljoner kunder varje år. Åhléns är en del av detaljhandelskoncernen Axel Johnson AB. www.ahlens.se