Inlägg

Borttappade röster: Utan fast adress inget röstkort

Inför valet skickar Valmyndigheten ut röstkort till alla som är folkbokförda i Sverige. Men det är många av korten som aldrig kommer fram. Många tusen. Nu lyfter Linköpings Stadsmission tillsammans med landets andra stadsmissioner frågan i kampanjen “Borttappade röster”.

– Problemet måste uppmärksammas och vi behöver påverka politikerna att prioritera människor vars röster aldrig hörs. Alla kan hjälpa oss i den här viktiga frågan genom att skriva under den digitala namninsamlingen på kampanjsidan, uppmanar Sanna Detlefsen, direktor på Linköpings Stadsmission.

Enligt Socialstyrelsens kartläggning från 2017 lever omkring 33 000 människor i Sverige i hemlöshet. Då många i hemlöshet saknas i kartläggningen, eftersom de inte har kontakt med myndigheter, är antalet troligen betydligt fler. För människor som saknar fast adress är risken stor att inte få tillgång till sina röstkort.

– Den här gruppen medmänniskor är redan utsatta. Till vardags känner de sig utanför och exkluderade, de är på ett sätt vana att inte höras och bli tagna på allvar. Men att de även riskerar att förlora sin demokratiska röst är inte acceptabelt, säger Sanna Detlefsen.

En dörr att låsa

Lenny i Linköping är 35 år och har levt utan adress i många år. Han är en av rösterna i kampanjen som vill visa att alla människor, oavsett situation, har åsikter.

– Att ha tak över huvudet när det regnar, väggar runt sig när det blåser, en dörr att låsa när du vill vara i fred. Det är en mänsklig rättighet. Och att får rösta, det är också en mänsklig rättighet! Även fast jag varit hemlös i många många år har jag stått skriven någonstans där jag kunnat hämta min post och rösta, men inte nu och det suger. Vi får se om jag lyckas hitta ett hem inna valet. Men jag tror inte det.

Kampanjen hade sitt startskott i Almedalen där alla besökare kan lyssna på hemlösa människors inspelade röster. Målet är att inför valet samla in så många röster som möjligt för att lämna in till demokratiminister Alice Bah Kunke innan valet den 9 september.

Hjälp oss sprida rösterna

När alla röster räknas efter valet den 9 september är risken stor att de hemlösas röster fortfarande saknas. Vi har samlat dessa människors röster i inspelad form. Lyssna på dem. Och hjälp dem att sprida sina röster i dina sociala medier som Facebook eller Linkedin. Borttappade röster som annars riskerar att inte nå fram och bli räknade.

Lyssna på rösterna här