BOENDE & BEROENDE
Människor som har det tillfälligt tufft eller lever i långvarig social utsatthet behöver få hjälp att hitta hopp och egenmakt i vardagen. Det kan handla om stöd till en meningsfull fritid, kontakt med olika samhällsinstanser, social gemenskap eller någon som lyssnar. För den som bestämt sig för att gå hela vägen till ett liv fritt från droger och missbruk kan det handla om motivationsinsatser för att bibehålla beslutet att leva i det nya.
Ibland är stöd och omsorg från andra nödvändigt för att leva ett bra liv. Vi har ett team vars uppdrag är att ge praktiskt och individuellt stöd direkt i hemmet. Det är dina behov som utgör grunden för våra insatser. Målsättningen är att ta hänsyn till din specifika livssituation och tillsammans skapa förutsättningar för att du ska kunna utveckla dina egna resurser och få en ökad livskvalitet.
Alla vill vi tro att i Sverige får människor den hjälp de behöver, och när de behöver den. Att vår gemensamma välfärd finns där när livet brakar samman. Men på stadsmissionerna möter vi en annan verklighet. Vi möter människor som inte fått den hjälp de behöver och troligtvis har rätt till.
Komplicerad insatssystematik
Myndigheter, organisationer och andra aktörer jobbar ofta i ”stuprör” med brist på samverkan mellan aktörer. Detta gör att insatser överlappar varandra eller att de inte täcker alla områden där individen behöver professionellt stöd. Stadsmissionen möter dagligen människor som ”hamnat mellan stolarna” i samhällets system. Det är inte ovanligt att aktörer komplicerar varandras insatser, istället för att komplettera varandra. Här finns vi för att stöta och motivera.
Hemlöshet
I Östergötland lever 300 människor i akut hemlöshet. Det är 300 för många. De vi möter är generellt yngre och friskare än vad vi tidigare mött. Ett tryggt hem är en förutsättning för att kunna ta tag i andra delar i livet såsom att bli drogfri, hitta arbete och att bygga ett positivt socialt nätverk. Människor som lever länge i en otrygg bostadssituation eller hemlöshet riskerar att hamna längre ifrån samhället där vägen tillbaka till en fungerande livssituation är lång.
Matfattigdom
I Stadsmissionernas öppna verksamheter är både de akuta behoven och ett långsiktigt tänk i centrum. Vi möter dagligen människor som inte har råd med mat. Många kommer till Stadsmissionen för dagens enda varma måltid. Vissa kommer för att hämta presentkort när kylskåpet ekar tomt och magen gör ont av hunger. Matfattigdomen i Sverige är ett faktum
När människor inte har råd med mat är det ett tydligt tecken på akut och reell ekonomisk fattigdom. Under 2020 delade vi ut 10 000 matkassar i Östergötland, 11 000 frukostar serverades på vårt Kontaktcentrum och fler än 10 000 matlådor delades ut i Linköping, Norrköping och Motala. Över 30 000 insatser för att stötta människor med basbehovet mat. Men det är räcker inte.
Psykisk och fysisk hälsa
Våra öppna sociala verksamheter erbjuder olika sammanhang som förmedlar bland annat gemenskap. Behoven bland deltagarna kan skifta. Människor som har det tillfälligt tufft eller lever i långvarig social utsatthet behöver få hjälp att hitta hopp och egenmakt i vardagen. Ett ofrivilligt utanförskap från samhället leder ofta till sämre hälsa. Genom att möta upp de människor som befinner sig i utanförskap stärks de personliga relationerna som också främjar livskvalitén och ökar välmående. Det gör vi bland annat med motiverande samtal, rådgivning och psykosocialt stöd.
Nyktert och drogfritt liv
Genom att arbeta uppsökande och relationsskapande med låga trösklar och lätta kontaktvägar till verksamheten erbjuder vi en unik startpunkt för människor med aktiv beroendeproblematik eller som befinner sig i riskzon. Öppen verksamhet erbjuder bland annat sociala sammanhang och aktiviteter, struktur och rutiner samt olika typer av sysselsättning. Vi arbetar med motiverande samtal med mål att få deltagaren att vilja minska på sitt beroende.
Arbete
Hos oss kan deltagarna delta i informationsträffar om arbete och sysselsättning. Vi stöttar även till att delta i arbetsträning i någon av våra verksamheter.
Kontaktcentrum
Hos oss ser och stödjer vi människor med svåra livsproblem, där ofta beroendeproblematik ingår. Vi erbjuder mat, värme, dusch och gemenskap.
Kontakta gärna oss: 010-184 22 00
Öppen verksamhet
Våra öppna sociala verksamheter erbjuder olika sammanhang som förmedlar hopp och gemenskap i vardagen. Vi finns till för den som behöver.
Kontakta gärna oss: 010-184 22 10
Boendestöd
Alla har rätt till ett eget boende. Vi kan erbjuda en egen lägenhet i gemensam fastighet, lägenheter där boendestöd erbjuds i hemmet samt akutplatser/jourlägenheter.
Kontakta gärna oss: 010-184 21 45
Stadsmissionshälsan
Preventiv hälsovård för utsatta EU-medborgare och papperslösa. Varje torsdag kväll är Stadsmissionshälsan öppen för enklare vård och hälsorådgivning.
Kontakta gärna oss: 010-184 22 22