Ett växande problem idag är att många unga är “duktiga på” att dölja sitt mående för sina anhöriga. Det kan ta flera år innan de till slut söker hjälp. Under det senaste decenniet har den psykiska ohälsan bland unga ökat med över 100%. Så varför är det så vanligt att unga och unga vuxna går och mår dåligt under en längre tid innan de ber om stöd?
Jakob och Rebecca som arbetar som behandlare på Linköpings Stadsmissions verksamhet Unga Forum tror båda att ökad stress och höga krav från skolan och sociala medier är en stor del av orsaken till den ökade psykiska ohälsan.
”Många unga jämför sig med andra och eftersom det oftast är en positiv fasad som visas utåt på sociala medier blir insikten över att ens eget liv inte överensstämmer en oro i sig”, säger Jakob.
En trygg plats
Varje dag möter Unga Forum ungdomar och unga vuxna i olika livssituationer och genom motiverande och stödjande samtal försöker de hjälpa dem att förstå sig själva. Unga Forum är en trygg plats som många unga saknar idag. Här vågar deltagarna prata om tankar att inte vilja leva, om ångest och oro.
”Många unga känner också att ingen riktigt lyssnar på dem”, säger Rebecca. ”Vi vill att alla ska känna sig trygga i att prata om det som tynger dem. Det finns inget rätt eller fel när det kommer till ens mående.”
”Det är inte så ovanligt att unga pratar om tankar som att inte vilja leva mer, utan att ha nått den punkten där de faktiskt överväger att ta sitt eget liv. Vi vill fånga upp dem innan de hamnar där och genom stöd och samtal hjälpa dem att se alla möjligheter som ligger framför dem”, fyller Jakob i. ”Livet har bara börjat och det finns så många vägar de kan välja.”
Vid frågan om vad det är som får ungdomarna att söka hjälp berättar Rebecca om en av deltagarna hon har haft. ”Hon kom till mig för hon hade tröttnat på sin livssituation och sa att hon önskar att hon kunde få njuta av livet. Jag tror många når en punkt där de inser att tankarna blir för tunga att bära själv, och då finns vi alltid där.”
Vilka möter Unga Forum?
Varje dag möter Jakob och Rebecca ungdomar och unga vuxna mellan 16-25 år som befinner sig i olika livssituationer. De möter unga med högsta betyg och närvarande föräldrar men som ändå inte mår bra, unga som tappat hoppet och ifrågasätter meningen med livet, unga som inte trivs med sin kropp, unga som har svårt med svenska, unga som upplevt mobbning eller mobbat själva, unga som har svårt i skolan, unga med självskadebeteenden, unga som känner sig ensamma. Unga som inte mår bra.