SKYDDAT BOENDE MED BARNRÄTTSPERSPEKTIV
Ibland måste vuxna och barn fly från sina hem på grund av våld och hot i en nära relation. Stadsmissionens skyddade boende erbjuder kvalificerade stödinsatser. Vårt uttalade barnrättsperspektiv innebär att alla barn får ett individanpassat och åldersadekvat stöd utifrån sina egna unika behov. På Stadsmissionen går professionalism och medmänsklig värme alltid hand i hand.
Vi är flexibla och agerar snabbt
Det är viktigt att agera snabbt. Vårt skyddade boende tar därför emot med kort varsel och månar om kvinnans och barnets trygghet. Vi är flexibla och kan exempelvis vid behov erbjuda transportservice för att hämta kvinnor och barn där de är.
Individuellt anpassat stöd
Varje kvinna och varje barn har en egen kontaktperson som ansvarar för att de får individanpassat och åldersadekvat stöd utifrån sina unika behov, kopplat till alla livsområden. Kartläggning och insatser görs enligt Socialstyrelsens rekommendationer. Stödet innefattar säkerhetsplaneringar, stödjande samtal utifrån psykoedukationsmetoden GRETA, stöd i kontakt med skola / förskola, myndigheter, rättsväsendet, hälso- och sjukvård och andra insatser. Meningsskapande aktiviteter erbjuds regelbundet.
Hjälp med normaliserat våld
Genom forskning och erfarenhet vet vi att kvinnorna lever i en normaliseringsprocess där den utsatta steg för steg anpassar sig till en vardag som präglas av våld. Anpassningen leder ofta till isolering och gör att våldet till slut nästan uppfattas som normalt. Med hjälp av den effektiva Greta-metoden hjälper vi kvinnorna att se vad våld är, att de inte är ensamma och lyfter den skuld många känner till följd av våldsutsattheten.
Barn förstår mycket mer än många vuxna tror och visar ofta reaktioner på våldet både under tiden på det skyddade boendet men också senare i livet. Det behöver vi stödja både barnen och mödrarna i att se, och ge dem redskap att hantera.
Anpassat boende
Stadsmissionens skyddade boende ger möjlighet att skapa en fungerande och hållbar vardag. Våra klienter kan välja gemenskap men också avskildhet när så behövs. Verksamheten utgår ifrån ett lägenhetshus där samtalsrum, personalrum och gemensamma utrymmen finns på bottenplan. Varje kvinna med barn erbjuds en fullt utrustad lägenhet i huset, storlek varierar beroende på behov och tillgänglighet. Frukost, lunch och middag ingår vanligtvis i dygnskostnaden men vi har möjlighet till flexibla lösningar utifrån socialsekreterarens önskemål och personens behov.
”Här känner jag mig trygg och kan landa, vila
och börja bygga upp mitt liv igen”
Inga besök sker på boendet, alla möten med socialsekreterare eller liknande sker i en särskild möteslägenhet – telefontolk finns att tillgå vid behov. Varje kvinna erbjuds ett larm som är direktkopplat till polisen. Boendet är skalskyddat med hög säkerhet så att obehöriga inte kommer in.
Vi kan ta emot husdjur (Djuren får dock inte vistas i gemensamma utrymmen).
Personalen
Personalen på skyddat boende har relevant akademisk utbildning inom det sociala fältet. Vi arbetar bland annat med:
– MI, motiverande samtal
– FREDA bedömningsmetoder
– Rädda barnens Traumamedveten Omsorg och
– Circle of Security, hjälper föräldrar att se, förstå och möta sina barns behov
Personal finns på plats dagtid på vardagar och tack vare ett nära samarbete med Stadsmissions övriga verksamheter finns tillgång till personal dygnet runt. Inom organisationen finns även kompetens och nätverk som under lång tid byggts upp kring arbetet med våld i nära relation.
Utveckling framåt för barn med våldserfarenhet
Skyddat boende och barn med våldserfarenhet är ämnen som är högaktuella i samhällsdebatten just nu och ett område där det händer väldigt mycket på många olika nivåer – vi vill vara med i utvecklingen framåt.
Just nu har vi platser för 7 kvinnor och 15 barn. Givetvis tar vi även emot kvinnor utan barn.