Anna Piringer, behandlare på anhörigstöd för barn och unga
På Anhörigstöd möter Stadsmissionen barn och unga mellan 4–20 år som lever som anhöriga till någon i en utmanade livssituation. Det kan vara en förälder som sitter i fängelse eller en annan dysfunktionell hemmiljön, där beroendeproblematik, våldsutsatthet och andra tuffa förhållanden är en del av vardagen.
”Majoriteten av de barn och unga vi möter lever vanligtvis med en stor oro för anhöriga, vilket har ökat ytterligare nu i samband med Corona-krisen. Man är orolig för att anhöriga ska bli sjuka, men också för att missbruk och våld i hemmet ökar när alla familjemedlemmar spenderar mer tid i hemmet.”
Att stänga skolor och sociala sammanhang har stora konsekvenser för barn och ungdomar som lever i dysfunktionella hemmiljöer. De mister sin trygga punkt och det nätverk de har utanför familjeförhållanden. I samband med smittspridningen, när människor spenderar mer tid i hemmet bakom stängda dörrar, har missbruk och våldsutsatthet ökat.
”Vi vet att till följd av det ökade våldet som sker i hemmen just nu, kommer vi att få en större inströmning av barn och unga som behöver vårt stöd framöver.”
Stadsmissionen vill uppmana alla vuxna att hålla ett extra öga och öra framme när det gäller barnen i vår omgivning. Var uppmärksam på hur de mår och var inte rädd för att ställa de tuffa frågorna om hur de har det hemma.
Linköpings Stadsmission försöker på många olika sätt att möta de behov som uppstår i samband med de samhällsförändringar som Corona-krisen innebär. Ett ökat behov av sociala stödinsatser innebär att Stadsmissionens verksamheter behöver trappa upp så att vi kan hjälpa alla som behöver det. Hjälp oss hjälpa – Engagera dig som volontär eller stötta oss genom att Swisha en gåva till 900 87 80 med märkningen ”JAGVILLBIDRA”.
Tillsammans skapar vi ett mänskligare samhälle.
Kontaktuppgifter
Stadsmissionens nyhetsbrev
Välj de områden du är intresserad av.