Klädindustrin släpper ut mer växthusgaser än flyg- och sjöfartsindustrin ihop, ändå fortsätter vi shoppa! Under de senaste decennierna har mängden kläder vi köper per person ökat med 40%. Med den ökade konsumtionen så blir fler kläder liggandes, bortglömda i garderoben, och 30% av de kläder vi har i garderoben har inte använts det senaste året.
80% av klimatutsläppen för klädindustrin sker under tillverkningen. På grund av att vi använder så mycket vatten till att producera kläder så har nu stora sjöar börjat torrläggas. Över 43% av alla textiler som används för kläder är bomull, vilket är den textil som kräver mest vatten. Tillverkningen av ett kilo bomull kräver ca 10 000 liter vatten och skapar igenomsnitt 23 kilo växthusgaser. Dessutom så är bomullen mycket känslig för regn och luftfuktighet, och odlas därför i torra områden med konstbevattning. Ett av de länder där bomullsproduktionen har haft störst påverkan är i Uzbekistan. Aralsjön, som en gång var världens fjärde största sjö, är nu nästan helt dränerad.
Att färga ett kilo kläder kan kräva upp till 150 liter vatten. Under produktionen är det mer än 1 900 kemikalier som används och då är 165 av dessa klassade som skadliga för hälsa och/eller miljön. Vissa av dessa ämnen är även cancerframkallande. Då produktionen ofta ligger i länder som inte har lika hårda restriktioner på disponering av vatten som EU så går vattnet ofta direkt, utan att filtreras, ut i sjöar och vattensystem. Huvudsakliga klädproduktionen till EU-länder ligger i Kina, Bangladesh, Turkiet, Indien, Kambodja och Vietnam. Även vissa länder inom EU börjar dock bli stora producenter av textiler.
Trots den extremt negativa effekten som klädindustrin har på miljön så är det mindre än hälften av använda kläder som återvinns eller går till återbruk. Bara 1 % av textilerna återvinns till nya textiler. EU har nu satt som mål för 2025 att alla medlemsländer ska återvinna kläder separat. De förespråkar även att medlemsländerna ska använda sig av mer hållbara material och återanvända kläder till större utsträckning. Då det kommer att ta oerhört lång tid att utveckla klädindustrin till hållbara processer uppmanar vi till att handla Second Hand.
Genom återbruk kan du på ett enkelt sätt ha en stor positiv effekt på miljön och bidra till ett hållbarare samhälle. Du kan antingen skänka kläder och prylar som kan återanvändas eller handla Second hand. På Stadsmissionens Second Hand ger vi både prylar och människor en andra chans. Genom att handla på Stadsmissionens Second Hand bidrar du inte bara till en hållbarare värld ur miljösynpunkt, du stöttar även arbetsintegration och bidrar till social hållbarhet. För de som har varit arbetslösa länge är det lätt att fastna i utanförskap och isolering. Det kan upplevas omöjligt att ta de steg som behövs för att må bättre och hitta en ingång för etablering på arbetsmarknaden. Vi vill stötta till egenmakt genom att erbjuda arbetsträning på våra sociala företag.
UTMANA SANNA!
Linköpings Stadsmissions direktor Sanna Detlefsen utmanar DIG på att inte köpa några nyproducerade kläder under resterande av 2019.
”Under resterande 2019 kommer jag inte att bidra till den helt befängda inverkan som klädindustrin och vårt konsumentbeteende har ur miljö- och sociala hållbarhetsaspekter. Det är så sorgligt att se hur vi fortsätter att producera så mycket kläder, fortsätter att använda så mycket av våra vattenresurser, trots att alla människor inte ens har dricksvatten för dagen. Det jag behöver kommer jag att köpa Second Hand. Genom att handla på Stadsmissionens Second Hand gynnar jag även arbetsintagration – där ges både prylar och människor en andra chans. Då 80% av alla utsläpp inom klädindustrin sker under tillverkningen, kommer jag inte att köpa några nyproducerade kläder under resten av 2019. Vem är med mig?” Sanna Detlefsen, Direktor för Linköpings Stadsmission
För att anta utmaningen, tagga oss på Facebook eller Instagram och motivera varför du väljer att avstå från nyproducerade kläder. #UtmanaSanna
Kontaktuppgifter
Stadsmissionens nyhetsbrev
Välj de områden du är intresserad av.