Arbetsintegration – en väg till arbete
På Stadsmissionen har vi lång erfarenhet av att möta människor som står utanför arbetsmarknaden. Vi driver fyra arbetsintegrerande sociala företag inom restaurang, café, matcentral och Second Hand. Genom arbetsträning hos oss får människor möjlighet att hitta sin väg till delaktighet i samhälle och arbetsliv. Lösningarna som våra sociala företag fokuserar på är: arbete, psykisk och fysisk hälsa, inkludering, egenförsörjning samt gemenskap. Nedan ger vi exempel på hur vi kan arbeta med fyra av dessa samhällsproblem.
Psykisk och fysisk hälsa
Att ha rutiner, strukturer och en plats att gå till varje dag bidrar till den personliga utvecklingen och psykiska hälsan. Våra deltagare blir en del av ett sammanhang och bidrar till arbetsplatsen. De får känna sig uppskattade samtidigt som de kan vara sig själva. Genom att ha kollegor och vänner som vill ens bästa och hjälper till med sådant man tycker är svårt skapas bättre förutsättningar för att klara av och orka med att göra det själv nästa gång.
Egenförsörjning
Aktiviteter som hjälper deltagaren kortsiktigt, som att få ett ICA-presentkort eller rekvisition på kläder, kan även hjälpa på lång sikt. När man underlättar en ansträngd budget minskar oro och stress som i sin tur leder till välmående. Med ett ökat välmående blir det också enklare att göra bra ifrån sig under en anställningsintervju. Energin som sparas från att oroa sig över mat, kläder eller dylikt kan istället investeras i den egna processen att bli mer anställningsbar.
Inkludering
En pågående arbetsträning skapar fler möjligheter på arbetsmarknaden än om deltagaren inte gjort något alls. Att arbetsträna hos oss innebär också att man arbetar sida vid sida med människor från olika bakgrunder. Ödmjukhet och respekt för varandra krävs för att få det dagliga samarbetet och verksamheten att fungera. Något som är en värdefull erfarenhet för att kunna fungera på en arbetsplats efter arbetsträningen är över.
Arbete
Tillsammans med deltagaren har vi möten för att hitta rätt förutsättningar för att just hen ska öka sitt välmående, egenmakt och livskvalitet. Arbetsintegration bygger på att vara transparent för att uppnå förflyttningar. Därför gör deltagaren sin egen självskattning för att senare ha underlag inför samtal med sin handledare och kunna se sin egen utveckling. Samtidigt som deltagaren lär känna sig själv genom denna GA-modell (grundläggande anställningsbarhet) lär sig också deltagaren ett yrke i praktiken.
Vilka vänder vi oss till?
Har man varit arbetslös länge är det lätt att fastna i utanförskap och isolering. Det kan upplevas omöjligt att ta de steg som behövs för att må bättre och hitta en ingång för etablering på arbetsmarknaden.
Med goda resultat har vi genom åren erbjudit arbetsintegrerade insatser för individer som står långt ifrån arbetsmarknaden. Orsakerna kan vara psykisk ohälsa, sjukskrivningar och/eller språksvaghet. I en del fall finns kombinationer av neuropsykiatriska, sociala och/eller ekonomiska komponenter med som en del av situationen. Alla människor har rätt att växa till sin fulla potential och uppleva egenmakt. Därför ger vi aldrig upp!
Grundläggande anställningsbarhet – en långsiktig metod
Ett arbete och rutiner i vardagen är viktiga förutsättningar för att bryta mönster och långsiktigt förändra sitt liv. Med fokus på styrkor och färdigheter arbetar vi utifrån en psykosocial modell som kallas Grundläggande anställningsbarhet (GA). Målbilden är ökad anställningsbarhet och livskvalitet. En viktig del i processen är att stärka den enskilde individens självkännedom: Vem är jag? Vad vill jag bli? Vart är jag på väg?
Våra handledare och yrkescoacher är utbildade inom både GA och MI (Motiverande Samtal).
Genom individuell handledning samt stöd och motiverande insatser får deltagaren under sin arbetsintegration förutsättningar att:
1. öka sin anställningsbarhet
2. nå personliga mål
3. bli mer proaktiv i relation till arbetsmarknaden
4. få referenser & nätverk
Till 2024 arbetar vi för att…
…att 30 % av våra råvaror ska komma från en utvecklad matsvinnsprocess
…erbjuda 500 platser arbetsintegration
…erbjuda en fullt uppbyggd deltagarresa
Vill du veta mer om arbetsintegration?
Generellt om arbetsintegration och platsförfrågan kontakta gärna oss via mail.
arbetsintegration@linkopingsstadsmission.se
Du kan också ringa till 010-184 23 00
Från arbetsträning till anställning
Läs om Malins resa här