Alla har rätt till ett eget boende. Linköpings Stadsmission driver olika boenden.
Deltagare kan bo i egna lägenheter i gemensam fastighet med tillgång till gemensamma utrymmen och personal dygnet runt. Vi har också externa lägenheter där boendestöd erbjuds i hemmet. En del boenden har akutplatser/jourlägenheter att erbjuda.
För vuxna med långvarig beroendeproblematik.
Linköpings Stadsmission driver flera stödboenden för vuxna kvinnor och män med missbruks- och beroendeproblematik. Stödbostäderna erbjuder ett permanent boende med stöd dygnet. Kopplat till stödbostäderna finns stöd i eget boende.
Linköpings kommun vill erbjuda alla kommunmedborgare möjligheten till ett eget boende. Genom att erbjuda personer med missbruks- och beroendeproblematik en insats i form av stödboende ges förutsättningar att klara av ett eget boende. Vi riktar oss till personer med ett långvarigt missbruk som genomgått och/eller erbjudits behandling för sitt missbruk och som bedöms vara i behov av ett boende med stöd och tillsyn dygnet runt.
Stödbostäderna erbjuder ett permanent boende där vi ger stöd i att träna den egna förmågan för att skapa förutsättningar för att klara av att bo kvar. Vi lägger stor vikt vid att skapa trivsel, engagemang och samhörighet för och mellan de boende. Vi bedriver kontinuerligt ett motiverande arbete för att minska våra boendes alkohol- och drogkonsumtion och allt stödjande och omvårdande arbete baseras på evidensbaserad forskning och praktik.
Stöd och tillsyn dygnet runt. Motivationsstödjande insatser för att minska alkohol- och drogkonsumtion:
- Stödboende Götgatan – 13 lgh
- Stödboende Valhallagatan – 14 lgh
Boendestöd
Stödet utformas tillsammans med den enskilde utifrån behov och önskemål. Det kan handla om samtal, hjälp med praktiska saker så som städning, tvätt och inköp, social gemenskap och fritidsverksamhet. Vi erbjuder även stöd i kontakt med myndigheter, sjuk- och tandvård m m.
Boendestöd – Motala
Linköpings Stadsmission bedriver boendestöd för vuxna personer med missbruksproblematik / beroende på uppdrag av Motala Kommun. Vi finns för dig som har problematik och som fått ett biståndsbeslut från Motala kommun. Vårt uppdrag är att ge boendestöd till 20 personer: 10 i fastigheten, varav 1-2 utredningsplatser, samt 10 personer i externa boendeplatser. Vi erbjuder också 4 akutplatser. Även för akutboendet krävs biståndsbeslut.
Målet med verksamheten är
- att du som har ett långvarigt, aktivt missbruk och psykiska problem ska få förutsättningar att med stöd av personal, klara av att bo kvar i boendet, samt en ökad livskvalitet.
- att du ska få möjlighet att minska ditt missbruk genom aktiva insatser i form av aktiviteter, tillsyn samt olika individuella stödinsatser utifrån behov och förutsättning.
Ett motiverande arbete för att minska alkohol- och drogkonsumtionen bedrivs kontinuerligt och allt stödjande och omvårdande arbete baseras på evidensbaserad forskning och praktik. Vi har personal på plats dygnet runt. Alla har tidigare erfarenhet av och utbildning för att stödja personer med missbruksproblem.
För våldsutsatta kvinnor med aktiv beroendeproblematik i behov av skydd
Saknar du ett hem där du får vara i fred och känna dig trygg? Känner du dig hotad, isolerad, begränsad eller otrygg i din relation? Är du utsatt för fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld av din partner eller andra i din omgivning?
Du har rätt till skydd och stöd i din våldsutsatthet! Du har rätt att få vara i fred! Vi vill att du ska kunna leva det liv du önskar utan att vara utsatt för våld. Vi vill stötta dig så att alkohol- och /drogkonsumtionen minskar eller upphör.
Vi har enbart kvinnlig personal som finns på plats dygnet runt. De har erfarenhet av att arbeta med beroendeproblematik och våld även i samkönade relationer. Vi har tystnadsplikt.
Skalskyddad trappuppgång med hög säkerhet för säkerställning att obehöriga ej kommer in. Motivationsstödjande insatser för att minska alkohol- och drogkonsumtion:
- Ödegårdsgatan Skalskyddat boende – 6 lgh + 2 jourplatser.
För våldsutsatta kvinnor med barn i behov av tillfälligt skydd på hemlig adress
- Skyddat boende – plats för 3 vuxna och 4 barn
Skyddat boende för kvinnor och barn >
Akutboende
Akutboendet riktar sig till våldsutsatta kvinnor med beroendeproblematik som har akut behov av skyddat boende. Stödet ska utgå från den enskildes behov och önskemål och möjliggöra en väg vidare, vilket till en början kan handla om stöd i kontakter med sjukvård, polis, advokat m.m. Du kan vara anonym.
Kvinnor från andra kommuner än Linköping kan också erbjudas plats – då skrivs ett avtal mellan aktuell kommun och omsorgskontoret
Kontakt till våra boenden och boendestöd
Verksamhetsområdeschef
Eduardo Ferrandiz
tfn 010-184 21 41
Post: Ågatan 3,
582 22 Linköping
Götgatans stödboende
Tfn till personal: 010-184 21 70
Besök: Götgatan, Linköping
Post: Ågatan 3
582 22 Linköping
Enhetschef
Svetlana Krouglova
tfn 010-184 21 45
Valhallagatans stödboende
Tfn till personal: 010-184 21 80
Besök: Valhallagatan, Linköping
Post: Ågatan 3
582 22 Linköping
Verksamhetsområdeschef
Eduardo Ferrandiz
tfn 010-184 21 41
Öppna Verksamheten
Tfn till personal: 010-184 22 10
Enhetschef
Annelie Johansson
tfn 010-184 21 47
Stödboenden, Boendestöd och Öppen verksamhet drivs på avtal med Linköpings kommun.
Boendestöd Stjärnorpsgatan i Motala,
Tfn till personal: 010-184 21 90
Besök: Stjärnorpsgatan 24, Motala
Post: Ågatan 3
582 22 Linköping
Enhetschef
Ulrika Nordfeldt
tfn 010-184 21 51
Skyddat boende för våldsutsatta kvinnor med aktiv beroendeproblematik
Ödegårdsgatans skyddade boende
Personal kan nås dygnet runt på tfn 0705-44 38 66
Vid akut situation ring SOS Alarm 112
Post: Ågatan 3
582 22 Linköping
Skyddat boende för våldsutsatta kvinnor och barn
Skyddat boende för kvinnor och barn >
Om du behöver ett skyddat boende och inte har beroendeproblematik kan du vända dig till vårt skyddade boende.
tfn: 0724-50 60 61
Växel: 010-184 21 00
Bor du i en annan kommun än Linköping?
Du är välkommen till någon av våra akutplatser i mån av plats. Om du behöver ett skyddat boende och inte har beroendeproblematik kan du vända dig till vårt nya skyddade boende i Linköping.
tfn: 0724-50 60 61
Växel: 010-184 21 00
Våra övriga verksamheter och utvecklingsmöjligheter