Stadsmissionens Unga Forum
Hos Stadsmissionens Unga Forum skapar vi en mängd olika aktiviteter för unga. Allting är kostnadsfritt och vi erbjuder: pluggstuga, läger och aktiviteter, enskilda samtal och samtalsgrupper. Läs mer
Stadsmissionens barn- och ungdomsverksamheter syftar till att skapa förutsättningar för en trygg uppväxt. Detta genom en meningsfull fritid, möjlighet till arbete, självledarskapsprogram, läxhjälp, mentorskap och att tillgodose basbehov.
Ekonomisk utsatthet och dysfunktionella hemmiljöer
Stadsmissionen ser ofta ett samband mellan social och ekonomisk utsatthet. En halv miljon barn i Sverige växer upp i dysfunktionella hemmiljöer och nästan lika många lever i ekonomisk utsatthet. I Östergötland berör detta mer än 20 000 barn. En dysfunktionell hemmiljö kan innebära missbruk, psykisk ohälsa, våld eller kriminalitet. Vi ser att det ofta har skett en normalisering av dessa beteenden i hemmet hos unga vi möter. Ekonomisk utsatthet innebär att familjen inte har råd med det allra nödvändigaste så som mat, kläder eller boende. Stadsmissionen möter allt fler från denna målgrupp.
Vissa resursfattiga områden har utvecklat en fattigdomskultur som grundar sig i beteendemönster som ökar risken att fattigdom överförs mellan generationer. Barn som växer upp i en dysfunktionell hemmiljö har betydande högre risk för att utveckla något av dessa beteenden själva. Föräldrars uppväxtförhållanden är avgörande för om en familj utvecklas till en funktionell eller dysfunktionell familj. Det krävs därför att vi jobbar med aktiviteter som även inkluderar hela familjen för att bryta beteendemönster hos föräldrarna som kan överföras till barnen, men också att vi stöttar i att bygga en trygghet och stabil grund för unga.
Ökad psykisk ohälsa hos unga
Ett växande problem idag är att många unga är “duktiga på” att dölja sitt mående för sina anhöriga. Det kan ta flera år innan de till slut söker hjälp. Under det senaste decenniet har den psykiska ohälsan bland unga ökat med över 100%. Alltför många unga känner oro och ångest över framtiden. Det är oro över sin egen livssituation men även över de samhälls- och klimatproblem som pågår. Många unga känner sig också ensamma och saknar någon som lyssnar, 1 av 5 unga uppger att de inte har någon nära vän.
Swisha till 900 87 80
Märk gåvan “Trygg uppväxt”
Tack för ditt stöd!
Verksamhetsområdeschef
Oscar Orlenius
tfn: 010-184 21 43
Enhetschef
Asenia Giagtzidou
tfn: 010-184 21 49
Besök: Villa Ådala
Hamngatan 23, Linköping
Post: Trygg uppväxt
Linköpings Stadsmission
Ågatan 3
582 22 Linköping
Hos Stadsmissionens Unga Forum skapar vi en mängd olika aktiviteter för unga. Allting är kostnadsfritt och vi erbjuder: pluggstuga, läger och aktiviteter, enskilda samtal och samtalsgrupper. Läs mer